W sobotę, 2 czerwca br., w Mochach po raz drugi odbyło się Przemęckie Święto Szparaga. Jej organizatorami byli Gmina Przemęt, Gminne Centrum Kultury i Biblioteka w Przemęcie oraz plantatorzy szparagów z ziemi przemęckiej i koła gospodyń wiejskich. Wydarzenie wsparli Polski Związek Producentów Szparagów oraz Wielkopolska Izba Rolnicza.
W drugiej edycji święto zorganizowano pod hasłem „Smak Naszego Regionu” i rzeczywiście było co smakować. Główne hasło wydarzenia – „SZPARAGI – ZŁOTO Z ZIEMI” to jednocześnie tytuł projektu realizowanego przez przemęcki samorząd. Święto zorganizowano przy wsparciu finansowym ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowego Systemu Obszarów Wiejskich Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Konferencja naukowa
Święto rozpoczęła konferencja naukowa poświęcona uprawie szparagów, ich właściwościom, ale także możliwościom wypromowania przemęckiego szparaga, jako produktu regionalnego i certyfikowanego. Otwierając konferencję Wójt Gminy Przemęt, Dorota Gorzelniak, zaznaczyła, iż region Przemętu jest idealnym miejscem do uprawy szparaga. Szparagi nie wymagają dobrej gleby, a jakość ziem jest tu niska, dlatego w sposób naturalny rozwija się uprawa tego warzywa. – Wiedza o tym jakie właściwości ma szparag i jak go dobrze przygotować nie jest wcale popularna – powiedziała wójt. – I nie mam tu na myśli wschodniej części naszego kraju lecz wręcz naszych sąsiadów z okolic Sławy i województwa lubuskiego, dla których w wielu przypadkach szparagi to cały czas coś nowego, coś czego się jeszcze nie próbowało. Ważne jest więc, aby szerzyć wiedzę o szparagach, o ich dobrym prawidłowym przygotowaniu do spożycia, bo gdy ktoś na początku źle je przygotuje, może się zrazić do tego warzywa na bardzo długo, a szkoda, bo szparag jest zdrowy i smaczny.
W związku z jubileuszem 25-lecia działalności Polskiego Związku Producentów Szparagów, krótką informację o działalności Związku przedstawił Prezes Marian Jakobsze. Podczas konferencji miała miejsce także miła uroczystość. Pamiątkowe medale 25-lecia Polskiego Związku Producentów Szparagów otrzymali producenci i przetwórcy szparagów z Gminy Przemęt biorący udział w projekcie „Szparagi – złoto z ziemi”: Stanisław i Robert Skorupka z Moch, Przemysław Przymuszała z Solca, Łukasz Lorenz z Solca, Marek Merda z Moch, Miłosz Knop z Moch, Tomasz Józefczak z Kluczewa, Tomasz Szenknecht z Siekowa, Barbara Jędrzejczak z Solca, Sławomir Walkowiak z Przemętu, Marlena i Jan Gorzelniak z Nowej Wsi oraz przetwórca szparagów Stanisław Malicki. Medale otrzymali również wójt Dorota Gorzelniak, Prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej – Piotr Walkowski, prof. Mikołaj Knaflewski, dr Wehjung Chen, honorowy prezes PZPS – Andrzej Mainka, Prezes Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej „Promień” z Śliwniki (gmina Nowe Skalmierzyce) – Zenon Michaś oraz Elwira Reus z miejscowości Rejów, której uprawa szparaga obejmuje obszar 78 ha (!).
Bardzo ciekawy wykład na temat aktualnych problemów w produkcji i obrocie szparagów wygłosił
prof. dr hab. Mikołaja Knaflewskiego z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. To zdecydowanie najwybitniejszy specjalista w temacie szparagów, ich uprawy i przetwarzania.
Było wiele pytań, a dyskusja i wymiana zdań trwała nawet w czasie przerwy.
Równie ciekawa była prezentacja Huberta Gonery na temat możliwości certyfikacji przemęckiego szparaga. Padło tu wiele ciekawych propozycji i wskazówek, w jaki sposób „zabrać się” za temat i co jest wymagane aby sprostać wysokim warunkom certyfikacji.
Bardzo ciekawy był pokaz sortowania oraz zautomatyzowanego obierania szparagów, zorganizowany przez Roberta Skorupkę, Mateusza Knopa i Marka Ciesielskiego. Oczywiście wysortowane i obrane szparagi można było od razu kupić. Z tej okazji skorzystało wiele osób. Smaczną ciekawostką były szparagi zakonserwowane w zalewie octowej. Pyszne! Na stoisku producentów można było natomiast kupić szparagi prosto z pola i… poznać kolejną ciekawostkę – szparagi fioletowe. Tu też wójt Dorota Gorzelniak demonstrowała w jaki sposób szybko i łatwo obierać szparagi. Okazuje się, że tajemnica tkwi w uchwycie i rodzaju obieraczki.
Zainteresowani mogli również obejrzeć wystawę maszyn wykorzystywanych do prac polowych, związanych z uprawą szparagów.
Ci którzy nie mogli kupić szparagów na imprezie mają jeszcze szansę. – Proszę pamiętać, iż cały czas trwają dni otwarte w gospodarstwach producentów szparagów. Jeszcze w dwie soboty 9 i 16 czerwca można je odwiedzać i m.in. kupować szparagi prosto z plantacji. A takie są najlepsze. – zachęcał M. Ratajczak, dyrektor GCKiB w Przemęcie.
Konferencja cieszyła się duży zainteresowaniem. Uczestniczyło w niej ponad sto osób. W większości byli to producenci szparagów z regionu przemęckiego, ale nie zabrakło również gości nie związanych z rolnictwem.
Festiwal Szparagowego Smaku
Tegoroczne święto odbywało się pod hasłem „Smak Naszego Regionu”, co sugerowało, iż smakowanie szparagów będzie ważną jego częścią. I tak było! Festiwal Szparagowego Smaku – prezentacja i degustacja potraw ze szparagów przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich z Moch, Kaszczoru, Radomierza, Błotnicy, Kluczewa, Starkowa i Perkowa cieszył się sporym zainteresowaniem. Było w czym wybierać, a wszystko było bardzo smaczne. Wielu nie tylko delektowało się potrawami na miejscu, ale kupowało więcej, także do domu – to przecież idealny pomysł na szybki i zdrowy niedzielny obiad. Koła serwujące szparagowe przysmaki brały także udział w konkursie kulinarnym. Przygotowane specjalnie na ten cel potrawy oceniała komisja w składzie której znalazła się m.in. Przewodnicząca Sejmiku Województwa Wielkopolskiego, Zofia Szalczyk. Stwierdziła ona, iż wszystkie potrawy są pyszne i trudno wybrać tą najlepszą. Ostatecznie jednak się udało. Za najsmaczniejszą potrawę II Festiwalu Szparagowego Smaku uznano „Pieczone roladki ze szparagami” przygotowane przez KGW Perkowo. Drugie miejsce zajęła propozycja KGW Kluczewo – „Sałatka szparagowa”, a trzecie potrawa KGW Kaszczor – „Podpłomyki szparagowe”. Pozostałe potrawy były również bardzo smaczne. KGW Mochy przygotowały świetne „Faszerowane szparagami naleśniki z sosem”, KGW Błotnica pyszne „Winne szparagi”, KGW Starkowo smakowite „Naleśniki ze szparagami”, a KGW Radomierz znakomitego „Zapiekanego fileta z serem, szynką i szparagami”.
Koła biorące udział w konkursie otrzymały dyplomy oraz nagrody w postaci talonów do zrealizowania w jednym z sklepów AGD. Na pewno będę dobrze wykorzystane.
Do przygotowania potraw wykorzystano szparagi, które na ten cel przekazali plantatorzy z gminy Przemęt. Bardzo serdecznie dziękujemy!
Podczas imprezy odbył się również pokaz kulinarny, w którym panie z Kaszczoru, Perkowa i Radomierza, prezentowały w jaki sposób łatwo i szybko przygotować coś dobrego ze szparagów. Potrawy, które powstały na oczach publiczności, od razu można było kosztować. Okazały się bardzo smaczne i zachęciły do odwiedzenia stoisk kół gospodyń wiejskich.
Konkurs plastyczny
Na imprezie ogłoszono wyniki i rozdano nagrody w konkursie plastycznym „Szparagi – złoto z ziemi”, którego organizatorem było Gminne Centrum Kultury i Biblioteka w Przemęcie.
Uczestnikami konkursu byli uczniowie klas I-VI Szkół Podstawowych z terenu Gminy Przemęt.
Na konkurs wpłynęło 67 prac z których, jury wyłoniło zwycięzców w dwóch kategoriach wiekowych.
Oto wyniki:
Kategoria I (klasy I-III SP)
I miejsce – Wojciech Górny – SP Bucz
II miejsce – Mateusz Borowczyk – SP Bucz
III miejsce – Jakub Michalski – ZSP Kluczewo
Wyróżnienia: Kinga Koczorowska – SP Mochy, Nicola Przydróżna – SP Bucz, Adrian Kowalski – SP Bucz, Łukasz Thiel – SP Bucz, Zuzanna Antkowiak – SP Bucz.
Kategoria II (klasy IV-VI SP)
I miejsce: Nikola Czarna – SP Mochy
II miejsce: Damian Weiss – SP Mochy
III miejsce: Cezary Kruszona – SP Mochy
Wyróżnienia: Joanna Dominiak – SP Mochy
Nagrody ufundowane przez Gminę Przemęt wręczył dyrektor GCKiB, Maciej Ratajczak. Zwycięzcom gratulujemy!
Festyn rodzinny
Na imprezie nie zabrakło także prezentacji artystycznych. Ciekawy występ przygotowały dzieci z przedszkola i szkoły w Mochach. Co więcej, dzieciaki wpisały się w tematykę imprezy, prezentując m.in. wiersz o piramidzie żywieniowej oraz inscenizację „Zasadził dziadek szparagi”. Był też pokaz taneczny.
Śmiesznie było za sprawą kabaretu „Dziura” z Bukówca. Swoje umiejętności wokalne zaprezentowali również młodzi artyści z zespołu „Gioielli” w tym nowoutworzona grupa, dla której był to sceniczny debiut. Koncert Młodzieżowej Orkiestry Dętej GCKiB w Przemęcie oraz pokaz mażoretek „Vena” również bardzo się podobał i to zarówno muzycznie jak i wizualnie.
Niespodzianką była wizyta Bartosza Smektały, żużlowca z Fogo Unia Leszno. Każdy chętny mógł zrobić sobie z Bartoszem zdjęcie i otrzymać autograf. Były też konkursy z gadżetami klubu jako nagrodami. Imprezę zakończyła zabawa taneczna z zespołem CRAZY FUN DJ. Bawiono się świetnie!