W sobotę, 9 kwietnia 2022 r. w sali Gminnego Centrum Kultury i Biblioteki w Przemęcie odbył się konkurs kulinarny pt. „Najsmaczniejszy Wielkanocny Żur”. W kulinarnej rywalizacji udział wzięło czternaście drużyn z kół gospodyń wiejskich z: Barchlina, Biskupic, Bucza, Kaszczoru, Kluczewa, Moch, Nowej Wsi, Osłonina, Perkowa, Popowa Starego, Przemętu, Radomierza, Siekowa i Solca. Zmagania konkursowe swoją obecnością zaszczycili Wójt Gminy Przemęt Janusz Frąckowiak oraz Przewodnicząca Rady Gminy Przemęt Elżbieta Wita, którzy doceniali i podziwiali zaangażowanie i efekty kulinarnych działań KGW.
Tematem konkursu był wielkanocny żur i jedno nie ulegało wątpliwości – miał być smaczny. To zadanie wszystkie drużyny wykonały wzorowo! Komisja konkursowa miała przed sobą trudne zadanie, żeby z propozycji KGW wybrać ten „najsmaczniejszy”.
W skład jury weszli: Adam Cukier – niegdyś szef kuchni restauracji „Senator” w Zbąszyniu, Radny Sejmiku Województwa Wlkp., Hanna Nowicka – szefowa kuchni restauracji „Krokus” w Wieleniu, Konrad Kistela – szef kuchni restauracji „Zmyślona” hotelu „Trzy Jeziora” w Wieleniu oraz Patryk Wróblewski – szef kuchni restauracji „Toskania” we Włoszakowicach.
Po ocenie zaproponowanych żurków, komisja konkursowa wyłoniła laureatów. Pierwsze miejsce zajęła kulinarna propozycja KGW Siekowo, drugie miejsce – KGW Popowo Stare, trzecie ex aequo: KGW Mochy, Solec i Kluczewo. Pozostałe reprezentacje KGW otrzymały wyróżnienia.
Dyrektor GCKiB Agnieszka Kędziora serdecznie podziękowała wszystkim uczestnikom konkursu i już zaprosiła na kolejny w czerwcu, którego tematem będzie szparag.
Jeszcze raz serdecznie Wszystkim Paniom gratulujemy i dziękujemy za udział i obecność!